EssaysForStudent.com - Free Essays, Term Papers & Book Notes
Search

Solucions Orientatives - Prova D’avaluació Continuada 1 (catalan)

Page 1 of 9

Solucions orientatives

Prova d’avaluació continuada 1

  1. Definiu i diferencieu la Recerca(R), el Desenvolupament(D) i la Innovació(I) en un camp com pot ser la indústria del calçat. Aclariu “qui” fa “què” i fins on arriba la missió de cadascun dels 3 conceptes, us pot ajudar la relació amb la proximitat al mercat, utilitzar exemples (reals o ficticis) que facin tot el “recorregut”, etc etc...

El paper de la recerca en el món de la indústria del calçat el realitzarien, entre d’altres, els laboratoris primaris de recerca bàsica, ja siguin de la pròpia indústria o independents o d’entitats públiques, per tal de dur a terme aquesta tasca. Serien les “llavors” de futurs productes que moltes vegades s’inicien sense saber massa bé on o com acabaran sent emprats,  treballant moltes vegades “lluny” del mercat i sense una aplicació evident o immediata i amb “risc d’èxit” desconegut. Així doncs un exemple seria un laboratori que fa recerca dins el camp de les pells animals, de les quals s’intueix que podrien tenir un ús final aplicat al calçat degut a les seves característiques, el seu paper de recerca acaba quan fa arribar aquesta “llavor” on pertoqui per tal de ser desenvolupada.

El desenvolupament seria ja amb un risc intermedi i de més proximitat a la “realitat”, partint de coneixements generats en la recerca i correspondria al fet que, un cop ja estudiada la pell de l’animal en qüestió i comprovada la seva utilitat com a material per a sabates, s’iniciï el desenvolupament d’aquest material en aspectes com forma adequada, gruix i tractaments òptims, estudi d’efectes contraproduents, intoleràncies, problemes de reciclat etc...Tot això és compatible amb el fet de que ja existís prèviament aquest material i es volgués desenvolupar per obtenir millors prestacions en qualsevol dels seus aspectes actuals.

La innovació consistiria en activitats més pròximes al mercat, amb un risc menor i consistiria en millores sobre el  producte ja existent i amb aplicació quasi directa o immediata, obtenció de nou material o procés de producció, o de característiques i aplicacions diferents. Per exemple en el cas de la pell que ja estaria utilitzant-se per a sabates de gran qualitat, afegir-hi un component nou que aporti una aplicació nova com a sabates esportives impermeabilitzades per a escalada, també podria ser el cas de millora del procés de producció de la pell sense aportar cap component nou però aconseguint més producció amb una reducció de costos.  

  1. Imagineu que treballeu en una empresa de productes làctics (iogurts, formatges, mantega...) descriviu una possible innovació radical i una altra de gradual del negoci i expliqueu perquè les considereu així.

Doncs una possible innovació radical podria ser la de canviar el que fins ara era una empresa de productes làctics per una d’emmagatzematge de productes frescos i congelats de lloguer, a base de lloguer de les càmeres de fred existents i possibles ampliacions de cara a les empreses d’aliments congelats, actuant a partir d’ara com a simple emmagatzemador i distribuïdor si cal d’aquests amb el conseqüent estalvi d’espai i/o costos per a les empreses. Podria aprofitar-se molta infraestructura existent tot i que comporta un gir dràstic en la imatge i el funcionament general de l’empresa. També podria ser innovació radical el fet de que per exemple es deixi de banda la producció de làctics “típics” i es canviï a la producció dels innovadors gelats de iogurt, per la qual cosa es podria aprofitar equipament però canviaria radicalment el mercat, els proveïdors, la distribució... És evident que aquests tipus d’innovació suposen una transformació pràcticament total del concepte, sistema i característiques dels realitzats fins aquell moment.

De les infinites innovacions graduals que es podrien proposar, una per exemple seria la producció de làctics “personalitzats” (“customitzats”) a gust del client, per exemple en la vessant de les diferents religions que exigeixen un determinat component o una manera explícita de realització del producte, o també podria ser l’obertura de noves línies de producte com els làctics sense lactosa, els iogurts salats, mantegues líquides... Aquestes innovacions no suposen cap alteració considerable del sistema actual i consisteixen en petites modificacions o aportacions a aquest que el milloren.

  1. Un fabricant espanyol de material esportiu per a tennis ha inventat un nou dispositiu, que col·locat a l’interior del mànec de la raqueta produeix un camp magnètic tal que atreu les pilotes ( també de nova composició convenientment preparades) que hi hagi a la pista fins al jugador, amb el conseqüent estalvi d’haver de recollir les pilotes. Aquest dispositiu es comercialitzarà amb el nom de “BALLHERE!!” i es vendrà en una presentació inèdita en forma de “xurro”, per tal de ser introduït a l’interior del mànec per part de l’usuari.

El fabricant vol protegir-ho tot legalment com a propietat industrial per tal d’evitar que la competència copiï literalment tan meravellosa innovació. Quines formes de propietat industrial s’escauen per protegir els 4 elements destacats i perquè?

        Les formes de propietat industrial a emprar per tal de protegir les innovacions proposades serien les relacions bàsiques: nou dispositiu i pilotes de nova composició-patent, BALLHERE!!-marca i presentació inèdita en forma de xurro-disseny industrial, i més específicament:

Download as (for upgraded members)
txt
pdf