EssaysForStudent.com - Free Essays, Term Papers & Book Notes
Search

Psychology

By:   •  Study Guide  •  940 Words  •  December 30, 2009  •  871 Views

Page 1 of 4

Join now to read essay Psychology

Uppgift 1

Under de senaste hundra еren har det skett stora fцrдndringar inom jord- och skogsbruk. Inte bara i Sverige och vдstvдrlden, vissa U-lдnder har ocksе upplevt fцrдndringarna. Och den ekonomiska och tekniska utvecklingens framfart har varit pе bekostnad av naturens resurser.

Som Odum sдger sе uppstеr monokulturer som дr kдnsliga fцr fцrдndringar. Varfцr har det dе blivit sе?

Fцr mig kдnns det uppenbart att den ekonomiska faktorn дr avgцrande i det avseendet. Nдr pengar strцmmar in sе hamnar miljцfrеgorna pе efterkдlken. Och nдr jord- och skogsbruk tog det steget i utvecklingen som det gjorde, tror jag inte att mдnniskor tдnkte pе att det skulle fе de effekterna som det har fеtt.

Den sortens problematik som Odum talar om finns som sagt inte bara pе vеr egen bakgеrd (den svenska naturen) utan framfцr allt дven i fattiga lдnder.

Ett uppenbart exempel som inte uppmдrksammas tillrдckligt дr skцvlingen utav all regnskog i vдrlden. Som sker bland annat fцr att ge plats еt bananodlingar och kaffeodlingar, pе grund av den bцrdiga jord som regnskogen fцrser bцnderna med.

En uppfattning som mеnga har дr att effekterna av detta inte kommer att pеverka mдnniskor i resten av vдrlden. Vilket det tvдrt om kommer att gцra, men det ska jag inte gе in pе nu.

Fцr att nдmna ett mer pеtagligt exempel fцr oss svenskar sе har vi det skеnska jordbruket dдr all skog har skцvlats fцr att ge plats еt odlingar av olika slag. Vilket placerar marken i en kдnslig situation mot fysiska faktorer.

Men hur ska dе fцrдndring ske? Fцr man kan ju tycka att alla markдgare i Sverige inte kommer att stдlla sig positiva till frеgan: om just de har lust att avvara stora delar av sin mark fцr ”the greater good”, pе bekostnad av deras egna intдkter?

Och den frеgan дr ju av extra stor vikt fцr de markдgare i fattigare lдnder som har дnnu mindre att avvara ekonomiskt дn vad en svensk markдgare har.

Ur en markдgares perspektiv kan man tдnka sig att, de hot som fцreligger i det lеnga loppet fцrmodligen inte kommer att ha nеgon effekt pе deras ekonomi under deras (markдgarens) livstid. Och de avsдger sig pе sе vis ansvaret.

Stormen Gudrun bevisade i och fцr sig motsatsen. Dдr odling av vissa trдdarter hade fцredragits, av ekonomiska skдl, vilket gav upphov till den stora rцjning av trдd som fцljde av stormen.

Trots att ekonomiska och miljцmedvetna avsikter har visat sig vara svеrfцrenliga pе de flesta omrеden, tror jag hur som helst att fцrдndringar gеr att genomfцra, mot ett ”moget samhдlle”, som Odum talar om. Om bara de rдtta politiska verktygen anvдnds pе rдtt sдtt. Som exempel att media till en bцrjan uppmдrksammar problemet.

Och de fцrдndringar mot det mogna samhдllet дr ju synnerligen viktigt fцr de lдnder som inte har kommit lika lеngt i utvecklingen som vi i vеrat land har gjort. Dels fцr att ta steget i rдtt riktning frеn bцrjan. Men samtidigt fцr att inleda еtgдrder innan problemen uppstеr.

Uppgift 2

I kretsloppet pе jordklotet sker stдndigt fцrдndringar i alla olika miljцer, bеde i vдxtriket och i djurriket. Fцrдndringarna grundar sig pе olika orsaker som naturkatastrofer eller mдnskliga faktorer, som miljцfцrstцring t ex. Och nдr fцrдndringar sker i de olika miljцerna sker ocksе fцrдndringar hos de arter som lever i miljцerna, i form av anpassning.

Nu

Continue for 3 more pages »  •  Join now to read essay Psychology and other term papers or research documents
Download as (for upgraded members)
txt
pdf