EssaysForStudent.com - Free Essays, Term Papers & Book Notes
Search

Bezetendheid

By:   •  Essay  •  828 Words  •  April 13, 2010  •  1,200 Views

Page 1 of 4

Bezetendheid

Inhoudsopgave

1. Inleiding

2. Exorcisme

3. Stigmata

4. De films vergeleken

The Exorcist vs. Stigmata

5. Conclusie

Inleiding

Ik heb zelf gekozen voor twee vormen van bezetenheid. De eerste is Exorcisme. Een vorm van bezetenheid die vooral bekend is geworden door de film ЎҐThe ExorcistЎ¦. De tweede vorm is Stigmata. Een vorm van bezetenheid waar ook een film van is gemaakt, ЎҐStigmataЎ¦.

De hoofdvraag van deze PO is dus ook:

ЎҐWat zijn de verschillen en wat zijn de overeenkomsten van deze twee vormen van bezetenheid en wat kan je ervan terugvinden in de films?Ў¦

Eerst bespreek ik dus Exorcisme en Stigmata in het algemeen en daarna vergelijk ik de films met elkaar

Exorcisme

Zodra het woord exorcisme valt denkt iedereen gelijk aan de film ЎҐThe ExorcistЎ¦. Dat klopt niet. De eigenlijke excorcist, is de de priester is die excorceert. Het woord exorcisme komt van het Grieks exorkizoo wat geesten bezweren betekend. Uitdrijven van de demonen.

De vroeg-christelijke kerken kenden een of meer exorcismen voorafgaande aan de bediening van de doop.

Een apart ritueel voor de uitdrijving van de boze geest uit een bezetene komt voor in de Rooms-Katholieke Kerk en in enkele bisdommen van de Anglicaanse kerken.

Het exorcisme speelt ook een rol in een aantal Vrije Kerken en in de Charismatische en Pinksterbewegingen. Het is in deze kring begonnen met de christelijke genezigingsbeweging die tot inzicht kwam dat vele ziekten, m.n. geestesziekten, veroorzaakt werden door bezetenheid door demonen.

Hoe herken je het als dit aanwezig is?

„« van koude wind

„« kapotspringende glazen

„« een vieze riool of zwavellucht

„« kloppen en voetstappen,

„« het gevoelhebbende alsof er iemand naar je kijkt

„« en soms zelfs een zwarte schaduw kunnen waarnemen.

Stigmata

Dit is het verschijnsel waarbij onder invloed van de psyche aan de oppervlakte van het lichaam van mensen zichtbare tekenen (stigmata, enkelvoud stigma) ontstaan, zoals blaren, littekens en bloedende wonden.

In engere zin is stigmatisatie een (para)mystiek verschijnsel. In dit geval gaat het om zichtbare wonden en/of bloedingen, die gelijkenis vertonen met de lijdenstekenen van Jezus Christus in handen, voeten en zijde, soms ook met de wonden van doornenkroon, geseling en kruisdraging. Een van de eerste bekende stigmatisaties is die van Franciscus van Assisi op de berg Alverna (1224). Sindsdien zijn ruim 300 gevallen gesignaleerd, voor het merendeel bij vrouwen. Bekende gestigmatiseerden zijn o.a. Anna Katharina Emmerick (gest. 1824), Louise Lateau (Belgie, gest. 1883), Gemma Galgani (gest. 1903), Therese Neumann (gest. 1962) en de Italiaan Pater Pio da Pietrelcina (gest. 1968).

De Films Vergeleken

The Exorcist

The Exorcist vertelt het angstaanjagende verhaal van het twaalfjarige meisje Regan dat bezeten wordt door de duivel. Ze verandert van een lieflijk meisje in een afzichtelijk wezen dat met demonische krachten haar omgeving terroriseert.

Continue for 3 more pages »  •  Join now to read essay Bezetendheid
Download as (for upgraded members)
txt
pdf