EssaysForStudent.com - Free Essays, Term Papers & Book Notes
Search

Leadership

By:   •  Essay  •  2,128 Words  •  March 29, 2015  •  629 Views

Page 1 of 9

Leadership

Nascut in 1947 in Statele Unite, Maxwell a primit o educatie de tip religios, iar ulterior a devenit pastor evanghelist. In anii ’70 a inceput sa-si dezvolte abilitatile de leadership pentru a deveni unul dintre cei mai cunoscuti speakeri si autori in domeniul leadershipului.

A publicat aproape 60 de titluri si a vandut circa 20 de milioane de exemplare. In 1996 a fondat organizatia non-profit EQUIP, care a pregatit profesional peste cinci milioane de lideri din 126 tari.

Cele mai vandute carti ale sale (un milion de exemplare) sunt: “Cele 21 de legi incontestabile ale leadershipului”, “Dezvolta liderul din tine” si “Cele 21 de calitati indispensabile ale unui lider.

Este fondatorul companiilor INJOY, Maximum Impact, ISS si EQUIP, prin care au fost formaati mai mult de 5 milioane de lideri mondial. EQUIP are legaturi cu lidri apartinand a aproape 80 de tari. Tine discursuri in si pentru medii diverse, companii clasate in Fortune 500, Academia Militara SUA, Liga Nationala de fotbal etc.

Cartea Leadership de aur reprezinta o modalitate de a sintetiza experienta sa decenara in leadership, autorul mentionand in prefata cartii ca a asteptat sa implineasca varsta de 60 de ani pentru a o scrie pentru ca anterior nu a simtit ca dobandise suficienta experienta si informatie pentru a intruni propriile standarde de leadership. Diferenta dintre aceasta carte si alte volume despre leadership o face abordarea autorului, vadit experentiala si pragmatica, neincluzand teorii ale leadership-ului sau proceduri stiintifice pentru punerea sa in practica. Poate fi considerata un manual atat pentru specialisti cat si pentru marele public, informatiile cuprinse fiind exprimate in limbaj comun, pentru a fi intelese de o majoritate. Anumiti review-uri considera cartea ca doar o sinteza a celor mai de succes carti ale autorului, in exprimarea lor, materialul cuprins fiind doar o reciclare de informatii reluate in alt context informational. Alti review-uri o considera o sinteza originala a mai mult de 40 de ani de leadership, informatiile noi completandu-le pe cele vechi pentru a da un produs autentic.

Cartea este formata din 26 de capitole, definite specific in forma unor scurte afirmatii sau propozitii cheie care rezuma continutul capitolului ajutand citittorul sa se directioneze. Contine experiente proprii din cariera de leadership, istorii si exemple ale succesului sau insuccesului anumitor lideri mondiali, de la presedinti de stat pana la directori de companii \fortune 500. Este o carte fluenta, usor de citit, impanzita cu citate ale unor leaderi recunoscuti international precum J Welsh sau Koeter dar si cu citate ale unor personalitati istorice importante, cu contributii in sfera politica sau literara, de exemplu. La sfarsitul fiecarui capitol, autorul ofera un prilej pentru reamintire sub forma unui scurt rezumat de capitol cu intrbari ajutatoare pentru achizitionarea si stabilizarea cunostintelor si un cadran al mentorului, dedicat acelora care doresc sa isi dezvollte cariera si sa se dezvolte personal dezvoltandu-i pe altii. Desi o carte facil de citit, la finalul volumului autorul ofera potrivit experientei sale, recomandari privind luaarea in considerare a informatiei si punerea ei in practica, respectiv liderii nou intrati in rol sau cei care sunt la inceput de drum li se recomanda citirea unui capitol pe saptamna cu incercarea de a pune in practica cele citite iar pentru liderii cu o experineta in domeniu perioada se dubleaza, intrucat acestia vor lucra nu numai asupra lor dar si asupra si impreuna cu echipa pe care o conduc.

Ca puncte pozitive, remarcam perspectiva noua pe care autorul o ofera anumitor aspecte ale leadership-ului precum si demolarea experentiala a anumitor mituri legate de aceasta arie. In primul capitol, intitulat Daca te simti singur in top inseamna ca nu faci ceva cum trebuie, autorul infirma un mit vehiculat chiar in literatura teoretica, anume acela al separarii si izolarii liderului de restul persoanelor, angajati in subordinea sa sau membri ai organizatiei pe care o conduce. Din acest prim punct autorul porneste cu o tema care va fi prezenta intr-o forma sau alta pe parcursul intregii lecturi si anume a leadership-ului co-participativ, prin oameni si alaturi de oameni.

Din punctul meu de vedere este o carte captivanta care ofera sugestii bine intemeiate empiric pentru atat pentru potentislii lideri dar si pentru persoanele care vin in contact prin activitatile lor cu lideri, oferind un cadru de comparatie si evaluare practic, fara dispersarea excesiva pe care o ofera teoretizarile excesive ce duce uneori la pulverizarea conceptului in prea multe subdomenii pentru a forma o imagine integrala. Este o carte ce permite formarea unei viziuni de ansamblu asupra a cum ar trebui sa fie un lider de succes, favorizand insight-uri si constientizari sponatane atat asupra stilului propriu cat si de evaluare a stilului altuia.

Continue for 8 more pages »  •  Join now to read essay Leadership
Download as (for upgraded members)
txt
pdf