EssaysForStudent.com - Free Essays, Term Papers & Book Notes
Search

Mefm Mefmek Fe

By:   •  Essay  •  661 Words  •  September 14, 2014  •  842 Views

Page 1 of 3

Mefm Mefmek Fe

Fascismen, nazismen og demokratiet

Efter 1. Verdenskrig blev der skabt et nyt EU, men de havde lidt svært ved at nå frem til økonomisk, socialt og politisk stabilitet. I 20’erne var målene inden for rækkevidde. Men så kom den værste krise i verdens historie krakket på wallstreet i 29

Det var krisen der skabte vejen til nazisme og facisme. Der var stor krise og folk manglet arbejde, så de var desperate for at der skulle ske noget.

USA og nogle få EU lande klaret sig i gennem krisen med deres demokratiske system i behold.

Økonomisk krise efter Første Verdenskrig

De 2 årtier efter krigen var meget turbulente.
der var sket en del forandring i EU og der skulle opbygges et nyt net af økonomiske forbindelser.

EU var meget sårbar og ustabil på dette tidspunkt

Til denne ustabilitet bidrog også den økonomiske svækkelse af de store europæiske lande som følge af krigen, hvortil kom modsætningsforholdet mellem de bitre tabernationer og sejrherrerne. Rusland var næsten forsvundet ud af verdensøkonomien.

Efter kommunistiske revolution i 1917 var landets økonomiske forbindelse med omverden ikke den bedste. Generelt var krisen i EU ikke den bedste.

For USA gik deres økonomi fremad. De brugte krigen til at tjene penge. De solgte til entente magter, de benyttede også krigen til at overtager britiske oversøiske eksportmarkeder.

Det var USA der finasieret Frankrig og England i krigen, og det var også dem som gav et lån til tyskerne efter krigen.

Fire økonomiske faser 1918-1939

Den første fase er fra 1918 til 1923, det var en omstillings periode, hvor de skulle omstille fra krigs økonomi og tilpasses til de nye økonomiske strukturer. Det gav nogle problemer nogen steder i EU og lande som Tyskland og Italien fik nogle alvorlige problemer.

Den anden fase var fra 1923 til 1929, og der var god fremgang for EU og USA.

Den tredje fase var fra 1929 til 1933 og der kom USA og EU ud i en stor krise med arbejdsløshed grundet børs krakket i 1929

Den fjerde face var fra 1933 til 1939, og det var vejen ud af krisen, man greb ind og gjorde noget ved økonomien. Men det resulteret også i at Anden Verdens krig brød ud.

 [pic 1]

Erstatningsproblemet

Tyskland havde/har en kæmpe gæld som skal afbetales, og erstatningsproblemet blev fastsat i 1921. D skulle i alt betale 132 milliarder guldmark. Og man forventet at de betalte 2 milliarder om året. Det svarede til en fjerdedel af Tysklands eksport eller til omkring to tredjedel af den tyske stats årlige indtægter. Tyskland ville eller hverken kunne betale pengene.

Continue for 2 more pages »  •  Join now to read essay Mefm Mefmek Fe
Download as (for upgraded members)
txt
pdf