EssaysForStudent.com - Free Essays, Term Papers & Book Notes
Search

Väst till Öst

By:   •  Term Paper  •  466 Words  •  May 4, 2010  •  1,522 Views

Page 1 of 2

Väst till Öst

Väst till Öst till Väst

Elektronikindustrin EMS (Electronic Manufacturing Services) har under de sista tjugo åren genomgått en dramatisk förändring. Från en relativt låg automatiserad produktion till en väldigt hög automatisering. Även vinstmarginalerna har sjunkit från 20 % till ner mot 4 %. Komplexiteten och många flera komponenter på produkterna har lett till att materialandelen ökat från 60 % till upp mot 85 %. Den höga automatiseringen har även lett till att EMS-industrin är väldigt investeringstung av väldigt dyra monteringsmaskiner.

I en trend att renodla kärnverksamheten växte EMS-industrin fram. Stora företag som t.ex. Ericsson valde att lägga ut stora delar av sin produktion på underleverantörer och att fokusera på utveckling av nya produkter och tjänster.

EMS branschen har växt rekordsnabbt och omsätter i dag många miljarder i Sverige. I och med en snabbt växande marknad etablerades väldigt många företag och en överkapacitet uppkom. I samband med detta började Asien med Kina i spetsen att erbjuda sina tjänster till mycket lågt pris.

För att möta konkurrensen från Asien i slutet av 1990- och i början av 2000-talet valde flera svenska och internationella företag att etablera produktionsenheter i lågkostnadsländer i Europa t.ex. Polen. Med en lönedifferens på 1/10 del gav detta en större möjlighet att möta både inhemska och Kina- priser.

Initialt flyttades enbart produktion. Utveckling, inköp, logistik och kundkontakter koordinerades och utvecklades av det västerländska företaget. Produktionsenheten var ofta styrd av ett västerländskt managementteam på plats. Utöver en väldigt låg lönenivå erbjud t.ex. Polen en stor mängd högutbildad personal.

Man kan säga att EMS-industrin i väst genomgår en förändring där produktionen har varit kärnverksamheten till en mer kunskapsorienterad inriktning, där komponenter som utveckling, test, produktionsupplägg, inköp och avancerade logistikupplägg utgör

Continue for 1 more page »  •  Join now to read essay Väst till Öst
Download as (for upgraded members)
txt
pdf